Què tenen en comú els orgues de la catedral de Solsona i el de la Cripta de la Sagrada Família? Coincidències i divergències entre dos instruments lligats pels noms de Gaietà Vilardebò, Juan de la Rubia i Albert Blancafort.
El 19 de març es va inaugurar l’orgue de la cripta de la Sagrada Família, amb una missa i un concert de Juan de la Rubia, organista titular de la basílica. Es tracta d’un Cavaillé-Coll construït originalment per a l’església del col·legi del Sagrat Cor, de Barcelona, però allí estava en desús i s’ha cedit a la cripta de la basílica, traslladat i restaurat.
El gran orguener francès Jean-Pierre Cavaillé també va construir l’orgue de Castelló d’Empúries, però no el va poder acabar i es va encomanar la finalització a Gaietà Vilardebò, que l’any 1853 havia construït el gran orgue de la catedral de Solsona. En aquest context cal recordar que l’instrument solsoní té alguns registres que conformen la sonoritat romàntica que imita instruments d’orquestra (viola de gamba, flauta harmònica, flauta travessera,…). El creador de l’orgue romàntic, també anomenat simfònic, fou justament Cavaillé-Coll.
Les obres de restauració han estat dutes a terme pel mestre orguener Albert Blancafort. En una visita feta per membres de la Comissió de l’orgue de Solsona al seu taller de Collbató, Blancafort es mostrava especialment cofoi per tenir simultàniament al seu taller dos orgues de gran categoria: el de la Sagrada Família i el de la catedral de Solsona.
Juan de la Rubia, fa poc més d’un any, va visitar Solsona i li fou mostrada una targeta guardada a l’Arxiu Musical de la Catedral on hi diu : “…és l’orgue històric més monumental de Catalunya”. D’entrada, la frase el va sorprendre i segurament pensà que era un xic exagerada. Així que va fer els primers acords a l’orgue major, va exclamar: “Això és monumental”. Tot seguit provà el teclat de la cadireta i digué amb contundència : “Això també és monumental!”.
Segons Blancafort, els treballs de restauració de l’orgue de la cripta de la Sagrada Família eren d’una complexitat inferior a la restauració del gran orgue de la catedral de Solsona. Només cal veure que un té 10 registres i 548 tubs i l’altre 46 registres i 3.165 tubs; el cost, naturalment, també és molt diferent.
La restauració de l’orgue té un gran interès cultural, artístic i patrimonial per la nostra ciutat. La rehabilitació avança, però no tan ràpidament com seria desitjable, perquè encara no es disposa dels recursos suficients. Es tracta d’una obra d’un gran cost, però tenim el ferm convenciment que ens en sortirem. Per això fem una crida a col·laborar en la campanya de recaptació.
Podeu seguir el progrés de l’obra als plafons de la Catedral de Solsona, a la web www.orguesolsona.com i a les xarxes socials.
https://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/35844/orgue-monumental