Roda de premsa per presentar l’estat actual de la restauració de l’orgue de la catedral de Solsona

Aquest matí ha tingut lloc, al peu de l’orgue de la catedral de Solsona, una Roda de premsa per donar a conèixer l’estat actual i les fases futures del procés de restauració de l’orgue de la catedral de Solsona. Aquest acte ha coincidit, avui dia 10 de novembre, amb la celebració dels 857 anys de la Dedicació de la catedral de Solsona.

Aquesta Roda de premsa, en la que s’han aplegat diversos mitjans de comunicació, ha començat amb una breu presentació del Sr. Ramon Segués, membre de la Comissió de l’Orgue.

Seguidament Mn. Lluís Grifell, President i Degà del Capítol Catedral, ha explicat la història de l’orgue des que es va construir el primer instrument, que fou cremat en la Guerra del Francès, fins la construcció de l’orgue actual. També ha explicat els elements que formen part de l’orgue com ara la sala de manxes, la consola i la part superior.

Ha continuat explicant el procés de restauració: la 1a fase iniciada l’octubre de 2019 i que ja està enllestida, que va consistir en restaurar els secrets, les manxes i els tubs de fusta; la 2a fase que ha començat aquest novembre i és la restauració del moble neoclàssic; i la 3a fase que consistirà en els tubs metàl·lics, els teclats i la col·locació del nou pedaler.

A continuació ha estat el torn de la Sra. Claustre Augé, restauradora de l’empresa Kreit-restauro, que ha explicat l’estat actual del moble com ara: enfosquiment i ennegriment, pols, brutícia, elements decoratius molt gastats, ratllades, cops, peces fragmentades i algun atac de xilòfags.

Després ha comunicat com està sent la intervenció de la restauració del moble: desinsectació, tractament d’anòxia d’alguns elements al CRBMC, neteja de la policromia i daurats, eliminació de resines, entre d’altres…

Per acabar Mn. Lluís Grifell ha presentat l’estat de comptes, comentant que el cots total de la restauració és de 671.543,01€. De moment entre aportacions de particular, empreses, entitats eclesiàstiques (Mitra, Bisbat, Capítol) i Generalitat (CRBMC), i amb subvencions concedides pel Dep. de Cultura de la Generalitat, el Bisbat de Solsona, la Diputació de Lleida, L’Obra Social La Caixa, la Generalitat (CRBMC), l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès, porten aconseguits 587.905,51€. Queda pendent de finançar la quantitat de 83.637,50€ que esperen poder aconseguir.

Print Friendly, PDF & Email