RESTAURACIÓ DESCONFINADA

La restauració de l’orgue de la Catedral de Solsona segueix els terminis previstos i, malgrat la pandèmia, ja és a punt de finalitzar la primera fase.

Des que l’1 d’octubre de 2019 es va signar el contracte amb el mestre orguener Albert Blancafort, de Collbató, l’activitat al voltant de l’orgue no s’ha aturat. En primer lloc, es va procedir al desmuntatge de les manxes, els tubs de fusta i els salmers (o secrets) i el seu trasllat al taller per a l’adequació i reparació. A més a més, la gran majoria dels 3.145 tubs també van ser desmuntats i emmagatzemats a la catedral, pendents per a la tercera fase. Aquesta maniobra inutilitzava parcialment la funcionalitat de l’instrument, per aquest motiu es va deixar operatiu el teclat anomenat cadireta, per tal de poder-lo mantenir actiu quan calgués.

Paral·lelament, s’inicià la campanya de patrocini, amb diverses actuacions: concerts, contactes amb entitats, empreses i particulars, la iniciativa El teu entre 3.000, d’apadrinament de tubs… Aquesta és la part més complexa del procés, ja que el cost total de l’actuació és de 671.762,85 €, i això representa una quantitat molt elevada per a una ciutat i una diòcesi petites.

Un altre dels aspectes importants ha estat la redacció d’un protocol que garantís que, un cop restaurat, l’orgue fos un instrument obert al poble i que se’n pogués fer ús en concerts, activitats docents, actes laics, visites… Aquest document ha estat elaborat conjuntament pel Capítol Catedralici i la Comissió, fou signat a finals de juny i és a disposició pública per a poder- lo consultar.

Certament, la pandèmia ha trastocat els plans, ja que s’han hagut de suspendre diversos actes previstos dins la campanya de finançament, però no ha aturat les feines, i, cal dir que en cert sentit, ha beneficiat l’avenç, perquè a causa de l’ajornament d’alguns compromisos el taller Blancafort ha pogut centrar les energies en l’orgue de Solsona i això ha fet avançar la primera fase.

A dia d’avui, hi ha les manxes restaurades i col·locades a lloc, i els salmers i uns quants tubs de fusta restaurats i emmagatzemats a la Catedral. La segona fase consistirà en la restauració del moble (43.000€), per a la qual ja hi ha pressupost i la possibilitat de finançament per part de la Generalitat. La tercera fase, i la més costosa tant a nivell econòmic com tècnic, serà la rehabilitació de la totalitat de tubs i mecanismes restants i la seva col·locació, així com el muntatge d’un pedaler, del qual en aquests moments l’orgue no disposa, fet que el limita força, musicalment parlant.

Les dades de l’evolució econòmica del projecte són públiques i es poden consultar actualitzades als plafons de l’entra a de la Catedral i al peu de l’orgue, i a la web www.orguesolsona.com Del cost de la primera fase (173.565€) encara resten pendents 35.995,40€.

Una nova iniciativa per atansar l’orgue al poble és L’ORGUE VIST PER DINS, visites guiades per l’interior d’aquest gran instrument, descobrir-ne la complexitat, l’espectacularitat de les seves dimensions i els secrets que amaga, veure l’estat en què es troba, admirar les feines de restauració ja realitzades i gaudir del seu so.

Les visites s’iniciaran els dies 5, 6, 12 i 13 de setembre, i la informació sobre preus, horaris i reserves la podreu trobar a la web de Solsona Experience www.solsonaexperience.com/orgue, al telèfon 663 668 184 i a la web de l’orgue www.orguesolsona.com

Us convidem a visitar-lo; només des de dins es pot copsar la seva grandesa i la importància de poder rehabilitar i mantenir en condicions òptimes el nostre orgue, un magnífic exemplar d’escola catalana, el darrer dels grans orgues històrics de Catalunya, encara pendent de restaurar.

COMISSIÓ ORGUE SOLSONA
Solsona, 14 d’agost de 2020

Print Friendly, PDF & Email