L’orgue de Solsona no es limitarà a actes litúrgics després de la seva restauració

El Capítol Catedral, responsable de la conservació i el manteniment de la catedral de Santa Maria de Solsona, i la comissió per a la restauració de l’orgue d’aquesta catedral han acordat que, un cop acabada la restauració, a part de les celebracions litúrgiques, l’instrument estarà obert al poble.

Aquest era un dels principals objectius que es va proposar la comissió per a la restauració de l’orgue de Solsona, ja que tenint en compte que el poble és un dels puntals que ajuda a fer possible la complexa tasca de restauració d’aquest monumental instrument, era necessari garantir que, un cop estigui enllestit el procés de rehabilitació, l’orgue no només serveixi per a usos litúrgics, sinó que sigui un instrument obert a la ciutadania.

Per aquest motiu van traslladar aquesta voluntat al Capítol Catedral, també responsable del manteniment de l’orgue, que la va acollir positivament. D’aquesta manera, Capítol i comissió han signat un document que declara el Capítol com a responsable de l’instrument i en recull el seu valor artístic, patrimonial i històric. L’escrit també destaca el paper de l’orgue en els actes litúrgics i d’Església però estableix que, atès que ha estat la ciutadania qui ha finançat una part important del cost, l’orgue ha de ser obert al poble, i posa com a exemple que ha de permetre acollir concerts i activitats que promoguin la música i els seus valors, i ha de ser escola per tal que nous alumnes es formin en aquest instrument i mantinguin la tradició organística a la ciutat. Finalment l’escrit també fa una crida a la corresponsabilitat en el seu manteniment i bon ús.

Cal recordar que bona part del finançament s’ha obtingut a través de la campanya d’apadrinament de tubs de l’orgue «El teu entre 3.000», mitjançant el qual la població podia fer l’aportació a la restauració de l’orgue emportant-se també un certificat i un cilindre que simula un dels tubs de l’orgue com a detall.

Segons l’última actualització de la comissió, fins ara s’han apadrinat 297 dels més de 3.000 tubs que formen l’orgue de la catedral de Solsona, tot i que bona part d’ells són tubs de façana, els més espectaculars i els que més diners aporten al finançament del projecte.

Actualment es tenen una vintena de patrocinadors entre entitats públiques i empreses privades a més de prop de 150 col·laboradors.

https://www.regio7.cat/solsones/2020/08/29/lorgue-solsona-no-limitara-actes/628094.html

Print Friendly, PDF & Email