L’orgue de Solsona està a 83.000 euros de completar la restauració

La segona fase de restauració de l’orgue de la Catedral de Solsona, consistent en la part del moble neoclàssic, acaba d’arrencar amb l’objectiu d’enllestir els treballs en un mes i mig. Així ho han explicat aquest dimarts els impulsors del projecte, que també han fet una crida a entitats, empreses i particulars per aconseguir els 83.000 euros pendents per completar el finançament del projecte global de restauració, que suma 671.543 euros. El president de la comissió de restauració, Lluís Grifell, ha dit que estan “exultants” perquè “fa un any enrere veiem molt difícil aconseguir el finançament”. L’orgue, que data del 1853, es trobava en un avançat estat de deteriorament. La restauració, com a mínim, s’allargarà durant tres anys més.

La comissió de restauració de l’orgue de la Catedral de Solsona no s’esperava aconseguir gairebé la totalitat del finançament per restaurar aquest instrument que data de l’any 1853 i que es tracta de l’únic orgue d’escola catalana pendent de restaurar a Catalunya. En total, l’orgue té 3.165 tubs i 46 registres i és peculiar perquè té sonoritats barroques i romàntiques. El president de la comissió, Lluís Grifell, ha explicat que, en total, el projecte de restauració ascendeix a 671.543 euros, dels quals ja disposen de 587.905.

De fet, Grifell ha admès que “fins fa poc” la comissió es plantejava “si era convenient continuar tirant endavant el projecte o era millor aturar-lo”, ja que estaven pendents que es desencallés la situació de les subvencions europees Feder. Finalment, ha dit Grifell, se’ls va comunicar per part del Departament de Cultura que se’ls havia acceptat la sol·licitud i, per això, van decidir continuar amb el projecte. Encara els manquen, però, un total de 83.000 euros per poder completar la restauració global i, per això, han aprofitat per fer una crida a particulars, entitats i administracions perquè els ajudin a arribar a aquesta xifra. De fet, la comissió va engegar una campanya per apadrinar els tubs de l’orgue, que ja ha rebut més de 200 suports.

Segona fase de restauració

La setmana passada va arrencar la segona fase de la restauració que consisteix en els treballs al moble neoclàssic. Segons ha detallat la responsable de l’empresa Kreit-restauro, Claustre Augé, està previst que aquests treballs s’allarguin un mes i mig i, per tant, estaran llestos abans de Nadal. En total en aquestes tasques de restauració hi treballa un equip de cinc professionals.

Augé ha explicat que en els orgues antics com el de Solsona les caixes estan molt treballades amb motllures i ornamentacions amb l’objectiu de produir un efecte en l’estètica visual. Segons ha detallat la restauradora, la caixa de l’orgue de Solsona és d’estil neoclàssic i “conté molts elements decoratius amb fusta decorada amb marbrejats i daurats amb full d’or”. Augé ha explicat que el moble es trobava en un avançat estat de deteriorament i molt enfosquit per la gran quantitat de pols i brutícia acumulada. A més, en alguna part del moble també s’hi han localitzat corcs. Augé ha expressat que, un cop el moble estigui restaurat, “sorprendrà molt” perquè és una caixa amb molts colors, però la capa de pols i brutícia ho amagava.

Sense data prevista de finalització

Grifell ha relatat que, en aquests moments, s’ha restaurat una tercera part de l’orgue, però apunta que “encara queda molta feina per fer”. Des de la comissió de restauració no han volgut aventurar-se a fixar una data de finalització dels treballs, però asseguren que, com a mínim, encara hi ha tres anys de feina. “No podem posar una data d’inauguració, però sí que sembla que la cosa va rodada i no tardarem molts anys”, ha apuntat Grifell, que ha dit que l’objectiu és que l’orgue no només serveixi pels actes litúrgics, sinó també per activitats culturals, ja que “ha d’estar obert al poble”.

https://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/34508/orgue-solsona-esta-83000-euros-completar-restauracio

Print Friendly, PDF & Email