L’orgue de la catedral de Solsona: un orgue per a la història!

El pròxim dia 4 de juny, tal com podeu llegir en aquest full, a la catedral de Solsona tindrà lloc l’acte de benedicció de l’orgue. Parlem amb Mn. Lluís Grifell i Vilà, degà del capítol catedral i president de la comissió de l’orgue.

Com va sorgir la idea de restaurar aquest instrument?
L’any 1996 ja es va encarregar un projecte per a la restauració de l’orgue. Des d’aleshores es van anar fent petites actuacions perquè es pogués utilitzar per a les celebracions litúrgiques, però no reunia les condicions per a fer un concert amb normalitat. La majoria de la gent no era conscient de la joia que teníem. L’any 2018 va arribar un informe d’una orguenera alemanya que havia preparat l’orgue per a poder fer un concert organitzat per l’AIMS i que venia a dir que «en el seu país no entendrien el fet de tenir un orgue tan interessant en les condicions en què es trobava el nostre». Va ser en aquest moment que el senyor bisbe va llançar la pregunta: «No hauríem de fer alguna cosa per a la restauració de l’orgue?» Aquesta pregunta no va caure en el buit. S’anà demanant a molts solsonins si estarien interessats en la seva restauració. La resposta va ser molt positiva i es formà una comissió que es reuní per primera vegada el 3 de gener del 2019.

I què s’ha anat fent durant aquests anys?
Des d’aquella primera reunió la comissió no ha parat. Hem comptat amb el suport del capítol catedral, que ha vist amb satisfacció els resultats dels passos fets per la comissió. I, efectivament, la Generalitat, la Diputació i altres institucions han valorat molt aquest projecte, com també s’ha trobat bona resposta a CaixaBank, empresaris i altres col·laboradors particulars.

Per què és tan important aquesta restauració?
Perquè es tracta d’un orgue de l’any 1853 construït per un dels millors orgueners del segle XIX, Gaietà Vilardebò, i que manté alguns elements d’orgues anteriors, fins i tot dels famosos orgueners solsonins dels segles XVI i XVII, la nissaga dels Bordons, que havien construït orgues en molts indrets de Catalunya.

Quanta gent s’hi ha implicat, en aquest procés?
El primer que s’hi ha implicat és el mateix mestre orguener Albert Blancafort, que ha posat un gran interès perquè l’orgue no sols tornés a la seva esplendor original sinó que millorés. Després, a més dels disset membres de la comissió, hem comptat amb la col·laboració d’unes tres-centes persones que han participat en la campanya d’adquirir algun tub. Per cert, UNA CAMPANYA QUE RESTA OBERTA per a poder arribar a la quantitat pressupostada, més els imprevistos que han anat sortint, sobretot en la darrera fase de la restauració.

En què consisteixen les millores que s’hi han fet?
La més notable és l’ampliació del pedaler, que constava de dotze botons o contres i ara en té vint-i-set. Amb això es pot ampliar de manera considerable el repertori de les partitures que s’hi poden interpretar. No és l’única millora, sinó que n’hi ha bastantes més que per valorar-les cal ja està molt introduït en el complex tema de la mecànica de l’orgue.

Així diríem que esteu contents d’haver pogut arribar al final de la restauració?
Sí. Al començament ens semblava una utopia. I encara no ens acabem de creure que hagi anat tan bé i no dubtem que tots els qui hi han col·laborat veuran que ha valgut la pena. I no sols per a la nostra satisfacció i per a millorar el nivell cultural musical de la nostra ciutat, sinó que l’orgue té una dimensió transcendent: ajuda a elevar el nostre esperit cap a Déu.

Lluís Grifell i Vilà, degà del capítol catedral

28-05-2023 – Full Diocesà
https://bisbatsolsona.cat/wp-content/uploads/2023/05/Orgue-de-la-catedral-de-Solsona.pdf

Print Friendly, PDF & Email