Comença la segona fase de restauració de l’Orgue de la Catedral de Solsona

Fa una setmana que ha començat la segona fase de restauració de l’Orgue de la catedral de Solsona, una fase centrada en la restauració del moble neoclàssic que es preveu que s’allargui fins al més de desembre. Així ho van explicar els impulsors del projecte, aquest dimarts a la catedral de Solsona, davant de la bastida que ara mateix cubreix la part visible de l’orgue des de la nau central de la catedral, es tracta de l’últim gran orgue de l’escola catalana pendent de restaurar a Catalunya, datat de 1853. en total l’orgue té 3.165 tubs i 46 registres amb sonoritats barroques i romàntiques.
La restauradora i responsable de l’empresa Kreit-restauro, Claustre Augé va explicar que en els orgues antics com el de la catedral de solsona, les caixes estan molt trevallades amb motllures i ornamentacions per produir un efecte en l’estètica visual. El de solsona conté ornaments amb marbrejats i daurants amb full d’or. El moble es trovaba en un estat avançat de deteriorament i molt enfosquit per la pols acumulada i en alguna part també s’hi han trobat corcs.
restauradors que actualment estan treballant en el moble de l’orgue treballen conjuntament amb el mestre organer Abert Blancafort, qui fa la restauració dels tubs a collbató
El projecte de restauració de l’orgue té un cost de 671.543€, dels quals ja es disposa de 587.905. La subvenció FEDER finança bona part del projecte de restauració al que s’hi suma aportacions de particulars i empreses amb l’apadrinament de tubs de l’orgue, així com aportacions de la Generalitat, entitatis eclesiàsitques i altres subvencions. Durant la presentació de dimarts, la comissió de l’orgue va fer una crida per tal de poder aconseguir els 83.000€ de finançament que falta, tot i que es mostren exultants d’haver arribat fins aquí.
La voluntat és que, un cop finalitzada la restauració, l’orgue soni en celebracions religioses, però que també s’obri a la ciutat de solsona i se’n pugui gaudir en actes culturals
Tot i que no hi ha data de finalitzacio de la restautació, des de la comissió de l’Orgue que encara queda molta feina per fer, i que per tant les tasques es poden allargar durant 3 anys.

Print Friendly, PDF & Email